Een paard dat tevreden graast in een korte weide of geniet van een dagje buiten in een zanderige paddock – het is een vertrouwd beeld. Toch kan je paard hierbij ongemerkt zand binnenkrijgen. Een beetje zand is normaal en verlaat het lichaam via de mest. Maar als het zich ophoopt in de darmen, kunnen er serieuze klachten ontstaan, zoals zandkoliek.

Gelukkig kun je de spijsvertering van je paard op een natuurlijke manier ondersteunen. Een periodieke zandkuur met psyllium (Vlozaad) is een eenvoudige, veilige en effectieve manier om opgehoopt zand weer af te voeren. In deze gids leggen we uit hoe dit werkt, en nog belangrijker: hoe je het op de juiste manier inzet voor een optimaal resultaat.

Hoe herken je (te veel) zand? De subtiele signalen

Zandophoping in de darmen geeft niet altijd direct duidelijke symptomen. De eerste signalen zijn vaak vaag en subtiel. Let goed op gedragsveranderingen:

  • Is je paard wat trager of minder ‘voorwaarts’ tijdens het rijden?
  • Zie je regelmatig een persende houding, zonder dat er mest volgt?
  • Is je paard gevoelig bij het poetsen, vooral achter het zadel of in de flanken?
  • Loopt hij plots wat onregelmatig of heeft hij moeite met de galop?

Deze signalen kunnen wijzen op ongemak in het spijsverteringskanaal. Een eenvoudige mesttest kan helpen: doe een paar mestballen in een doorzichtige plastic zak met water, schud zachtjes en laat het staan. Na een tijdje kun je zien of er zich zand op de bodem verzamelt.

Psyllium: de natuurlijke zandbinder

De kracht van psyllium, ook wel Vlozaad genoemd, zit in de vezels van de zaden. Zodra ze in de darm vocht opnemen, veranderen ze in een geleiachtige substantie. Deze ‘gel’ hecht zich aan zand en andere onverteerde resten, en helpt deze op natuurlijke wijze mee af te voeren via de mest. Een soort zachte, interne ‘veger’ die de darmen schoonmaakt.

De grote vraag: hoeveel psyllium geef je nu echt?

Hier gaat het vaak mis. Veel producten adviseren slechts een paar eetlepels per dag – prima als onderhoudsdosering, maar onvoldoende voor een effectieve zandkuur. Onderzoek, onder andere van de Universiteit Utrecht, laat zien dat een krachtigere aanpak nodig is.

De vuistregel voor een preventieve kuur:
Geef gedurende 7 dagen ongeveer 0,5 gram psyllium per kilogram lichaamsgewicht.

Voor een paard van 500 kg betekent dit dus 250 gram per dag. Dat is een flink verschil met de ‘eetlepel’ doseringen die je vaak ziet.

Een korte, krachtige kuur is het meest effectief. Daarmee voorkom je ook dat de darmflora ‘went’ aan de vezels, waardoor het effect afneemt.

Onze expert-tips voor een succesvolle kuur

1. Voorkomen is beter:
Beperk de opname van zand waar mogelijk. Geef hooi in een slowfeeder of hooinet en bied krachtvoer altijd aan in een voerbak. Rubbermatten op de voerplek kunnen helpen om zandopname te minimaliseren.

2. Voldoende water:
Tijdens de kuur is voldoende vocht cruciaal. Zorg dus dat je paard altijd toegang heeft tot schoon, fris drinkwater. Dat is nodig voor de gelvorming van psyllium in de darmen.

3. Heel vlozaad of vezels?
Wij kiezen bewust voor heel vlozaad, de meest natuurlijke en breed gebruikte vorm. Sommige producten bevatten de psylliumvezels (‘husks’), die iets geconcentreerder zijn. Onze ‘human grade’ zaden zijn puur, vrij van vulmiddelen, en voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen.

4. Toediening (droog of nat?)
Psyllium kan zowel droog als nat gevoerd worden. Meng je het door slobber of natte bietenpulp, geef het dan direct na mengen. In droge vorm kun je het ook mengen met het krachtvoer, zolang je paard het goed opeet

Pro-Tip: Meng je psyllium met vocht? Geef het dan direct. De krachtige gelvorming start onmiddellijk, en je wilt dat die werking in de darmen plaatsvindt, niet al in de voerbak.  

De basis van alles: kwaliteit en vertrouwen

Het darmstelsel van een paard is gevoelig. Daarom is de zuiverheid van wat je voert ontzettend belangrijk. Ons Vlozaad is 100% ‘human grade’, dat betekent dat het voldoet aan strenge kwaliteitseisen voor menselijke consumptie. Geen toevoegingen, geen compromissen. Alleen pure ondersteuning, precies zoals je dat wilt voor je paard.


Bekijk hier ons Vlozaad (Heel) – puur, gecontroleerd en verpakt met zorg.

2.95

Let op: Dit is een aanvullend diervoeder ter ondersteuning en geen geneesmiddel. Bij (vermoedens van) koliek is een dierenarts altijd de eerste stap  

Meer weten over hoe je veilig en doordacht kruiden inzet bij je paard?
→ Lees hier onze gids: Starten met Kruiden voor je Paard

Meer lezen

Starten met Kruiden voor je Paard: Een Veilige Introductie

Je wilt goed voor je paard zorgen. Je let op voeding, beweging en algehele gezondheid. Steeds vaker komt dan de [...]

Lees verder
Zand in de Darmen bij je Paard? Zo Werkt een Veilige Zandkuur met Psyllium

Een paard dat tevreden graast in een korte weide of geniet van een dagje buiten in een zanderige paddock – [...]

Lees verder
Kuchjes in de Stal? Zo Ondersteun je de Luchtwegen van je Paard!

Het is een herkenbaar geluid: dat zachte proestje in een stoffige stal, of een kuchje tijdens het pollenseizoen. Paarden hebben [...]

Lees verder