Je wilt goed voor je paard zorgen. Je let op voeding, beweging en algehele gezondheid. Steeds vaker komt dan de vraag op: kun je ook op een natuurlijke manier iets extra’s doen voor het welzijn van je paard? In veel gevallen: ja. Kruiden kunnen een mooie aanvulling zijn.

Tegelijk roept het ook vragen op. Wat is veilig? Waar moet je op letten? En hoe begin je op een verantwoorde manier? In deze gids geven we je een eerlijk en helder startpunt, zodat je met vertrouwen de eerste stappen kunt zetten.

De Gouden Regels: Veiligheid en Deskundigheid Voorop

Voordat we specifieke kruiden bespreken, eerst even dit: de gezondheid van je paard staat altijd voorop. Daarom zijn er een paar basisregels:

  • Overleg altijd eerst: Een dierenarts of fytotherapeut kent de medische situatie van je paard. Zeker als er al medicatie wordt gegeven, is hun advies essentieel.
  • Begin rustig: Introduceer één kruid tegelijk en start met een lage dosering. Zo kun je goed zien hoe je paard reageert.
  • Wedstrijdregels (FEI): Doe je mee aan wedstrijden? Let er dan op dat sommige kruiden (zoals valeriaan of duivelsklauw) op de dopinglijst staan. Controleer altijd de actuele FEI-richtlijnen.

De Kwaliteitskwestie: Waarom “Human Grade” het Verschil Maakt

Niet alle kruiden zijn hetzelfde. Het verschil tussen standaard ‘dierenkruiden’ en kruiden van ‘humane kwaliteit’ is groot – zeker voor een gevoelig dier als een paard.

Onze kruiden zijn 100% human grade. Wat dat betekent?

  • Zuiver en veilig: Voldoen aan strenge Europese normen, vrij van schimmels, bacteriën en ongewenste toevoegingen.
  • Actieve werking behouden: Door zorgvuldige droging blijven de werkzame stoffen optimaal behouden.
  • Geen verborgen risico’s: Geen vulmiddelen, geen conserveringsmiddelen. Gewoon puur.

Zo weet je zeker dat je een schoon en werkzaam product geeft, zonder twijfel of verontreiniging zoals bij kruiden speciaal voor dieren. Omdat de kwaliteitsstandaard voor die kruiden lager ligt is het te verwachten resultaat ook minder dan bij human grade kruiden die voldoen aan de hoogste standaard voor menselijke consumptie.

Wat je een Paard Nooit Moet Voeren

Natuurlijke oorsprong betekent niet automatisch veilig. Sommige planten die voor mensen onschuldig zijn, kunnen voor paarden gevaarlijk zijn. Een paar veelvoorkomende voorbeelden:

Tuinafval: Snoeisel van Taxus, Buxus of Rhododendron is giftig voor je paard.

Nachtschadeplanten: Zoals aardappel- en tomatenplanten.

Weideplanten: Boterbloemen, Jacobskruiskruid, enzovoort.

Brood en vers gemaaid gras: Lijken onschuldig, maar kunnen serieuze darmproblemen veroorzaken.

Let op: dit is een greep maar zeker niet alles wat onveilig is voor je paard, informeer je bij een nieuw type voedsel, kruid of supplement altijd goed voordat je start, zo voorkom je problemen en help je je paard vooruit!

paard kruiden

Waar kun je aan denken? Enkele Toepassingsgebieden

Kruiden kunnen op verschillende manieren ondersteunen. We lichten alvast een paar thema’s toe waar we later dieper op ingaan:

  • Spijsvertering: Voor paarden met een gevoelige maag of die veel zand binnenkrijgen.
  • Luchtwegen: Bij paarden in stoffige stallen of tijdens het pollenseizoen.
  • Rust & Gedrag: Voor paarden die gevoelig zijn voor stress door transport, training of andere veranderingen.
  • Vacht & Hoeven: Omdat de conditie van de vacht en hoeven vaak een spiegel is van de algehele gezondheid en voedingsstatus.

Starten met Zachte, Algemene Kruiden

Als je een veilige en milde introductie zoekt in de wereld van kruiden voor je geliefde paard, zijn er een paar klassiekers die alom gewaardeerd worden om hun zachte karakter. Denk bijvoorbeeld aan Kamille, bekend om zijn rustgevende eigenschappen, of Brandnetel, een voedzame krachtpatser. Deze zijn een uitstekend, laagdrempelig startpunt.

Onze Visie

Kruiden kunnen een mooie manier zijn om dichter bij de natuur te komen – ook voor je paard. Maar dan wel met zorg, kennis en zuiverheid. Daar staan wij voor: eerlijke producten van hoge kwaliteit, zonder poespas.

Lees hier meer over kruiden voor jouw paard.

Meer lezen

Zoutloos Koken: Jouw Ultieme Gids voor Smaak & Gezondheid

Je eet bewust. Je kiest voor verse groenten, goede vetten en natuurzuivere ingrediënten. Maar er zit een onverwachte valkuil in [...]

Lees verder
De Pure Kracht van Keltisch Zeezout: Een Gids voor Smaak en Welzijn

Het is grijs, licht vochtig en met de hand geoogst aan de kust van Bretagne. Keltisch zeezout heeft zich in [...]

Lees verder
Recept: Zelf Popcorn Maken met Keltisch Zeezout en een Pure Spice Mix

Zelf popcorn maken is niet alleen leuk en makkelijk – het smaakt ook echt véél beter dan wat je in [...]

Lees verder
Klontjes in je Kruidenmix? Waarom dat Juist een Goed Teken is:

Je kent het wel: je wilt je gerecht op smaak brengen met je favoriete zoutloze kruidenmix, pakt de strooibus… en [...]

Lees verder